Autism

Metallothioneina

Cercetarile lui William J. Walsch, profesor doctor si cercetator in biochimie la Centrul de Tratament Pfeiffer, Illinois, SUA, au indicat ca un defect congenital in functionarea metalo-tioneinei poate fi cauza autismului. In opinia lui Walsch, toate problemele legate de autism, atat imunologice cat si cerebrale/intestinale, pot fi explicate prin slaba functionare a metalo-tioneina. Toate datele par sa sugereze ca disfunctiile acestui sistem genereaza un factor de stres important si care contribuie semnificativ la instalarea autismului.

Metalo-tioneina este o proteina care are grija de functiile vitale ale organismului. Exista patru tipuri diferite ale acestei proteine. Este formata din 60-70 de amino acizi si 7 atomi de zinc. Una dintre cele mai importante functii este protejarea organismului de metalele grele. De aceea concentratii mari din aceasta proteina se regasesc in memebrana mucoaselor intestinale, unde serveste ca agent de legatura metalelor grele prin schimbarea zincului cu mercur, plumb, platina, aluminiu, etc. Nu mai trebuie mentionat faptul ca, in epoca moderna si cu un mediu atat de poluat, protectia impotriva metalelor grele este importanta pentru mentinerea unei bune stari de sanatate. Inghitim continuu metale grele odata cu alimentele, cantitatea zilnica de mercur din mancare fiind de aprox. 20mcg, iar, daca avem plombe din amalgam, adaugam o doza in plus in functie de varsta amalgamului (de la 1mcg/zi pentru amalgamul vechi si pana la 450mcg/zi pentru amalgamul de tip nou). Mai multe vaccinuri contin mercur. In Olanda, hidroxidul de aluminiu este cel folosit pentru vaccinuri (25mcg per vaccin). Aluminiul este prezent si in tot felul de materiale de ambalat, de exemplu dozele de suc care sunt facute din aluminiu. Multi inca mai gatesc folosind vase de aluminiu, mai ales in vacante. Metalo-tioneina este, asadar, o proteina esentiala. Nu numai ca este prezenta in intestine, ca prima linie defensiva, dar o regasim si in ficat, pancreas, gura, stomac si creier. Metalele grele trec nestingherite bariera sange-creier. Prin urmare un bebelus de doua luni, cu deficiente de metalo-tioneina si care primeste vaccinul DTPa/Hib in doua injectii separate, va primi 2x25mcg de aluminiu si nu va fi capabil sa il neutralizeze si sa elimine din corp.

Metalo-tioneina joaca un rol important si in alte procese din corp:

  1. Regleaza concentratia cupru-zinc in sange.
  2. Este esentiala in dezvoltarea si functionarea sistemului imunitar.
  3. Este indispensabila in dezvoltarea celulelor nervoase.
  4. Protejeaza impotriva fermentarii exesive in intestine.
  5. Previne infectiile intestinale.
  6. Este implicata in producerea acidului gastric.
  7. Influenteaza senzatia gustului si a texturii mancarii in gura.
  8. Regleaza comportamentul hipocampic.
  9. Este implicata in dezvoltarea emotionala si socializare (amigdala).

Cunoscand toate aceste functii vitale ale metalo-tioneinei putem sa ne dam seama ca o deficienta a acestei proteine poate genera la tot felul de probleme in dezvoltarea copilului. De cele mai multe ori este vorba de o boala genetica nemanifestata pana in momentul in care sistemul este suprasolicitat. Factorul determinant poate fi un vaccin, o bacterie sau o infectie virala eventual combinata cu antibiotice, plombele cu amalgam ale mamei (in timpul sarcinii) etc. Faptul ca unii cercetatori si unii doctori considera autismul ca fiind o boala genetica este o dovada a unei slabe pregatiri stiintifice si a unei lipse in gandirea logica. Este imposibil ca o boala genetica sa aiba o rata de crestere atat de mare ca in cazul autismului. In Statele Unite, numarul cazurilor de autism a crescut de la 1:180,000 la 1:180 ba chiar, in unele state, la 1:150. Mai mult, "genetic" nu este echivalent cu "incurabil" sau "fara speranta"!  De asemenea, nu diagnosticarea este motivul, asa cum au sustinut unii. Factorii de mediu sunt implicati, chiar si atunci cand este vorba de o baza genetica.

Aceste informatii duc la concluzia ca exista, probabil, multi alti copii cu deficienta latenta de metalo-tioneina care traiesc cu riscul de a dezvolta simptome din cauza diversilor factori de mediu. Simptomele care rezulta din proasta functionare a metalo-tioneinei nu se restrang numai la manifestarile din spectrul autistic; boli moderne ca ADHD, fibromialgia, sindromul de oboseala cronica pot fi, de asemenea, cauzate de aceasta dereglare a metalo-tioneinei. Poate fi si un factor generator al cancerului. De-a lungul mai multor ani am testat pacientii si analizele multora dintre ei aratau un nivel crescut de cupru si scazut de zinc. In experienta mea practica am intalnit multi copii autisti care prezentau manifestari asemanatoare cu cele din ADHD. Multi copii diagnosticati ca fiind autisti erau, de fapt bolnavi de ADHD si invers. Practica si cercetarea stiintifica isi va spune, in cele din urma, cuvantul.